tiistai 9. lokakuuta 2012

Iva on katsojan silmässä

Yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa, sanotaan. Aika paljon kertoo myös kuvan aiheuttama reaktio.

Joku nimetön taho on tehnyt Per Looks -blogin, jonne on postannut perussuomalaisten vaaliehdokkaiden kasvokuviaHel Looks-blogin tapaan. Paitsi Per-etuliite, myös ainakin yhden henkilön paidassa näkyvä logo ja paremmin tietävien ihmisten kommentit viittaavat siihen suuntaan, että kuvissa tosiaan on Perussuomalaisten puolueen vähintäänkin jäseniä ja ilmeisesti kunnallisvaaliehdokkaita. Sinänsä nuo PerLooks-kuvat eivät mielestäni juurikaan eroa mistä tahansa henkilötaidekuvista, tollasia voisi olla melkeinpä missä tahansa valokuvanäyttelyssä "vastaantulija 1, vastaantulija 2, vastaantulija 3 jne" nimellä varustettuna (tai suurella suosikillani: "Nimetön 1, Nimetön 2, Nimetön 3" jne). Ettei vaan Forum Boxissa vai missä se nyt oli, ollut jossakin vaiheessa erään valokuvaprojektin näyttely, jossa oli esillä tavallisia helsinkiläisiä. Taisi olla joku itä vs länsi -juttu. Valokuvien nimet taisivat olla kuvauspaikkoja tyyliin Mellunmäki ja Munkkivuori. Oikein kiva pikku näyttely oli.

Jostain syystä monet ovat kuitenkin päätelleet, että tässä on pilkkasivusto, ja pilaa tehdään nimenomaan perussuomalaisista. Siinä kauhistelun lomassa jotkut ovat itsekin sortuneet pilkkaamaan tai ainakin haukkumaan perussuomalaisten ehdokkaiden ulkonäköä. Parhaassa tapauksessahan tässä on mahdollisuudet kahdelle täysosumalle - kauhistelemalla pilkkakuvien julkaisua voi vaikuttaa itse jalommalta ihmiseltä (joka ei missään tapauksessa ketään pilkkaisi) ja samalla vähän mutkan kautta, mutta kuitenkin, haukkumaan muita ihmisiä rumiksi (tai astetta kierompi pääsee erityisesti ilakoimaan sillä, että kertoo jonkun toisen pitävän näitä ihmisiä rumina).

Yksi hyvin mielenkiintoinen yksityiskohta koko hässäkässä kuitenkin on se, että itse blogin perustaja ei ole kommentoinut blogia, sen tarkoitusta ja kuvia mitenkään. Kaikki mahdollinen persuihin kohdistuva pilkkatarkoitus on siis syntynyt oikeastaan kokijan omien korvien välissä, ehkä sitä helpommin jos on jo valmiiksi puolustuskannalla ja odottaakin sitä pilkkaa tulevaksi, mutta kuitenkin pelkästään sanattomien kuvien julkaisemisen perusteella. Mitenköhän tämä Per Looks -kuvablogi oikeasti eroaa siitä tuulipukukuvablogista, joka aikanaan kirvoitti kovasti kehuvia ja syvällisiä ajatuksia vaatteilla koreilemisen turhuudesta ja käytännöllisen ja teeskentelemättömän pukeutumisen autuudesta pitkin blogistania? Sekin blogi taisi muuten olla jonkinlainen vastapuheenvuoro Hel Looks -blogille, jos oikein muistan. Jos ehdoin tahdoin jotain pilkkaa pitää päästä näkemään, voi miettiä myös sitä mahdollista kohdetta...

Minun on todella vaikeaa nähdä näissä kuvissa mitään pilkkaavaa ketään kohtaan. Ei se voi olla niin, että pelkästään jonkun puolueen ehdokkaiden kasvojen julkaiseminen (muuten kuin puolueen toimesta vaalimainoksessa) on pilkkaa, ei, vaikka kyse olisi puolueesta, joka on paljon esillä julkisuudessa. Ei, vaikka se julkisuus ei yleensä ole ollut kovin imartelevaa.

Tässä myös tarkkanäköistä pohdintaa kuvien herättämistä reaktioista.
Tässä taas vähän viihdyttävämpiä reaktioita.

EDIT: sisäinen kyynikkoni halusi tulla lisäämään, että jospa tämä onkin nokkela mainoskikka. Maksimijulkisuus minimikustannuksella. Ehkä se selviää lähempänä vaaleja, ehkä ei.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti